Bir solar jeneratör, voltaj üretmek için güneşten gelen enerjiyi kullanan alternatif bir güç kaynağıdır. Güneş panelleri, Tam sinüs akıllı inverter ve güç istasyonu sistemi dahil olmak üzere birçok güneş enerjisi cihazı bu kategoriye girebilir. Bazı güneş enerjisi cihazları, daha fazla kullanılabilirlik için bir grafik kullanıcı arayüzü ile donatılmıştır.
Solar jeneratörleri, diğer makinelere veya güç şebekelerine güç sağlamak için kullanılır. Güneş enerjisinden yararlanma cihazı çoğu durumda kendi başına duramaz çünkü güç anında sağlanamaz. Bir güneş enerjisi ana cihazı ile birlikte bir pil veya başka bir enerji kaynağı kullanılmalıdır.
Solar Jeneratörünü oluşturan parçalar nelerdir?
Güneş enerjisi cihazları genellikle güneş panelleri, şarj cihazı, aküler ve bir invertör içerir.
Güneş paneli doğrudan enerji dönüşümünden sorumludur ve bu enerji akü şarj cihazı aracılığıyla işlenir. Akü şarj cihazından gelen enerji birkaç aküyü beslemek için kullanılır. Bir şarj invertörü, her bir akü depolanan gücü, cihazın kullanması için AC gücüne dönüştürür.
Daha gelişmiş güneş enerjisi cihazları, cihazların çok fazla elektrik çekmesini önleyen bir devre kesici içerebilir. Bir DC taşınabilir güç kaynağı genellikle yedek enerji kaynağı olarak kullanılır. Uygulamaya bağlı olarak güneş paneli montaj rafları da kullanılabilir. Bu bağımsız raflar bir binanın çatısına monte edilebilir ve çok az bakım gerektirir.
Solar Jeneratör Nasıl Çalışır?
Bir solar jeneratörü, güneş enerjisini elektrik akımına dönüştürmek için bir akü topluluğu, şarj kontrol cihazı ve bir invertörü kutu içerisinde bir sisteme entegre eder. Her bileşen, güç alan aygıtın elektrik değerine uyacak şekilde tasarlanmıştır. Solar jeneratörleri için standart voltaj değerleri 12, 24 ve 48 volttur.
Lityum iyon aküler, uzun ömürleri ve uygun fiyatlarından dolayı en çok kullanılan akülerdir. Kurşun asitli aküler de yaygın olarak kullanılmaktadır. Akü, daha sonra kullanılmak üzere saklanabilecek kesintili bir enerji kaynağı görevi görür.
Şarj kontrol cihazı, elektriksel hasarlara karşı koruma sağlamak için elektrik akımı düzenlemelerinden sorumludur. Bu, akülere çok fazla akım gönderilmemesini sağlar. Akü derecesi, akülerin ne kadar akımı tolere edebileceğini gösterir.
Çoğu elektrikli cihaz AC akımı kullanır ve bu nedenle invertör, doğru akımı (DC) alternatif akıma dönüştürmek için kullanılır. DC akımı kullanan öğeler için invertör gerekmez. İnverter, jeneratör voltaj derecesini 12, 24 veya 48 volttan 110 veya 240 voltluk cihaz voltaj seviyesine yükseltir.
Bir Solar Jeneratör Ne Kadar Enerji Sağlayabilir?
Sağlanan enerji miktarı cihazın gücüne bağlıdır. Genel olarak, güneş jeneratörleri 1 ile 5 kWh arasında bir güç kapasitesinde satılır. Bu nedenle, solar jeneratörlerin büyük ölçekli fabrikalara güç sağlaması beklenmemelidir.
Solar Jeneratör Hangi Cihazlara Güç Sağlayabilir?
Bir solar jeneratör, ev aletleri, taşınabilir elektronik cihazlar ve bazı endüstriyel aletler için idealdir. Akıllı telefonlar, tabletler ve taşınabilir GPS teknolojisi, güneş enerjisi ile yüzlerce kez şarj edilebilir. Bir buzdolabı, tek bir jeneratörde birkaç saat çalıştırışabilir. İnşaat cihazları gibi daha güçlü ekipmanlar, bir güneş enerjisi jeneratörü aracılığıyla yalnızca düşük güçte çalışabilir.
En Çok İncelenen Solar Jeneratörler nelerdir ve onları bu kadar iyi yapan nedir?
İyi değerlendirilmiş güneş jeneratörlerinin çoğu aynı temel nitelikleri paylaşır. Bu niteliklerden bazıları satın alınabilirlik etrafında dönüyor. Diğerleri verimliliğe odaklanır.
Birinci kalite, cihaz karmaşıklığıdır. Yüksek kaliteli jeneratörleri çalıştırmak için sofistike teknolojiye ihtiyaç vardır, ancak aynı zamanda montajı da kolay olmalıdır. Üreticiler, cihaz montajı için ayrıntılı bir kılavuz sağlamalıdır. Her bileşenin bir özelliği de dahil edilmelidir.
Daha hafif jeneratörlerin taşınması daha kolaydır. Dezavantajı ise daha az enerji depolamalarıdır. En iyisi bir DC taşınabilir güç kaynağı taşımaktır.
İnvertör derecelendirmesi, başka bir anahtar kalitedir. Daha yüksek bir alternatör watt değeri her zaman ideal değildir. Tüm cihazların maksimum elektrik eşiği vardır. Bir invertör, jeneratör nominal voltajını doğru cihaz voltajına yükseltebilir.
Öte yandan, daha yüksek bir akü kapasitesi idealdir. Kaliteli bir akü, aşırı şarjın jeneratöre zarar vermesini önler. Hem akü ömrü hem de jeneratör depolama cihazı daha uzun kullanılabilir.
Farklı Solar Jeneratörler Nelerdir?
Güneş solar jeneratörleri; televizyon, buzdolabı veya iç mekan aydınlatması gibi küçük ölçekli cihazlar için daha pratiktir. Yedek jeneratör kombinasyonları, güneş panelleri ile veya bir elektrik santrali sisteminin yakınında kullanılabilir. Bu jeneratörler, en yüksek alternatör voltaj değerine sahiptir. Çoğu güneş enerjisi jeneratörü, elektrik kesintisi sırasında acil bir durumda kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Güneş enerjisi jeneratörlerinin ana dezavantajı, çok ağır olmaları ve hareket etmelerinin zor olabilmesidir. Ayrıca en pahalı jeneratör türü olma eğilimindedirler. Çoğu jeneratör, fiyatları açısından bir elektrik enerjisi jeneratörüyle aynı miktarda yakıtı sağlamaz. Ancak, bir elektrik enerjisi jeneratöründen daha çevre dostudur.
Taşınabilir bir güneş jeneratörü, en hafif ve muhtemelen en çok yönlü güneş jeneratörü türüdür. Piller, yedek benzerlerine kıyasla daha düşük derecelendirilmiştir. Bu nedenle, dizüstü bilgisayarlar, kameralar ve bazı kablosuz araçlar gibi küçük cihazlar için çok uygundurlar. Taşınabilir bir güneş jeneratörü, taşınmasını kolaylaştıran bir çanta gibi bir kayışla birlikte gelebilir.
Portatif jeneratörlerin bir dezavantajı, çamaşır makinesi veya buzdolabı gibi daha büyük cihazlar için uygun olmamalarıdır. Daha büyük cihazları en fazla birkaç saat çalıştırabilirler. Taşınabilir jeneratörlerin, düzenli olarak jeneratör kullanan herkes için daha sık şarj edilmesi gerekir.
Ne olursa olsun, artıları eksilerini aşıyor. Taşınabilir jeneratörler uygun maliyetli bir yatırımdır ve birçok durumda kullanılabilir. Kompakt teknolojileri, onları yola çıkmayı da kolaylaştırır.
Akıllı güneş enerjisi kutusu, enerjiyi durumuna göre düzenleyen otomatik bir jeneratördür. Bu cihazlar, manuel kalibrasyonda zaman kazandırabilir. Akıllı bir güneş enerjisi kutusu, bir araba aküsü ve pili tutmak için basit bir dış kısım dahil olmak üzere çeşitli bileşenlere kadar tasarlanabilir. Birçok akıllı güneş paneli 50 watt’lık bir güneş paneli kullanır.
Kendi Solar Jeneratörünüzü Nasıl Tasarlayabilirsiniz?
Herkes bir güneş enerjisi jeneratör kiti kullanarak bir güneş jeneratörü yapabilir. Bu kitler solar bir jeneratör üreticisi tarafından üretilmekte ve DIY güneş paneli projelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bazı kitler, jeneratörü hemen oluşturmak için gerekli tüm bileşenlerle birlikte gelir. Diğer kitlerin ayrıca sipariş edilmesi gerekebilir.
Bir DIY jeneratör projesi söz konusu olduğunda biraz daha fazla sorumluluk söz konusudur. Tüketici, tüm cihazların birbiriyle uyumlu olmasını sağlamalıdır. Ayrıca ev aletlerinin veya sistemlerin derecelendirmesine de dikkat etmek gerekir. Ayrıca, elektronik bileşenlerin montajı konusunda biraz deneyim sahibi olmaya da yardımcı olur. Farklı ihtiyaçlara uygun çok sayıda kit mevcuttur. Bazı cihazlar daha çevre dostudur, bazıları ise dönüşüm verimliliğine öncelik verebilir. Çoğu üreticinin satın almadan önce bir şartname sayfası bulunur.
“Solar Jeneratör” İçin Diğer Fikirler Nelerdir?
Akülerin derecelendirmesini bir test alternatör cihazı kullanarak test etmek iyi bir uygulamadır. Test alternatörü, bir sistemin voltajını kontrol eden ampermetre gibi bir cihazdır. Bu uygulama, jeneratörün sağlığı hakkında bilgi sahibi olmaya yardımcı olabilir. Bir solar jeneratörü inşa etmeye yardımcı olmak için internette hızlı bir aramada “Solar Jeneratör Nasıl Yapılır?” hakkında daha fazla fikir bulunabilir.